A Sant Cugat del Vallès, el ball de bastons es balla des de fa molt de temps. La primera referència escrita data de l’any 1923, com ho demostra el nostre banderí. Segurament, però, com assenyalen alguns historiadors locals, ja es ballava abans, tot i que no en tinguem constància escrita.

A partir d’aquella data hi ha hagut una continuitat tallada per la guerra civil i part de la postguerra.

A Sant Cugat, els Bastoners de Sant Cugat estem presents al poble participant de moltes festes locals i iniciatives de tot tipus. Un exemple, n’és la participació a la Festa de Tardor, a l’arribada de la Flama del Canigó, Festa Major, actuacions a col•legis, centres de convencions de la ciutat, etc.

Volem acostar aquesta tradició a tothom que tingui interès per la cultura i tradicions populars. Fent créixer un ball d’aquest estil també fem poble i aconseguim un Sant Cugat més actiu i socialment més inclusiu.

El ball de bastons es balla amb grups de 8 persones, i cada ballador porta dos bastons d’aproximadament 40 centímetres cadascun. El ball va acompanyat amb la música del timbal i de la gralla. Malgrat això, aquestes característiques poden variar segons la zona on es desenvolupi el ball de bastons (variant el nombre de persones, pals i instruments).

És un tipus de ball amb un ritme ràpid i ple de força amb molt moviments variats, com el picar per sota la cama, picar donant una volta o picar saltant.

Resol els teus dubtes: pregunta'ns!

T'aclarim tots els dubtes sobre les activitats d'estiu! Necessites saber més sobre les mesures de prevenció de COVID-19? Els nostres equips estan treballant intensament per preparar el millor estiu per a tothom. Fes-nos una consulta i et respondrem el més aviat possible.

Si la teva consulta porta sobre una activitat en particular, indica'ns quina és!